Venäjän historiaa/tekstejä

Tämän osion tarkoituksena tehdä yhteenvetoja ja analyysejä Venäjäjän virallisesta historiakirjoituksesta, joka eroaa länsimaisesta historintutkimusperinteestä.  Kyllä lännessäkin ollaan osattu valikoivia, mutta historiaan suunnitteluun saakka länsimaissa ei ole ollut tarvetta mennä. 

Tavallaan virallisella historiankirjoituksella on suuri merkitys Venäjän historian odysseia-aineiston luomisessa kuin myös epäsuhtaisen historian kirjoittamisessa.  Hyvä esimerkki virallisesta historiankirjoituksesta oli se historiallinne kavalkadi, joka oli koostettu Sotshin olympialaisten avajaisiin.

Sen ohella Venäjällä on ollut käynnissa koululaitoksen historian oppikirjojen uudistus, joka on hyvin kaksiteräinen miekka yhteiskuntarauhan säilymiselle yhteiskunnassa.  Venäläinen yhteiskunta on hyvin poikkeuksellinen järjestelmä maailman poliittisessa historiassa. 

Voi olla, että kaikilla näillä "historian suunnitteluun" liittyvillä asioilla on merkitystä maan sisällä, mutta muun maailman aatehistoriallinen kehitys, erityisesti Länsi-Euroopassa 1800-luvulla on asia, jota Venäjäjään ei voi sivuuttaa pelkällä olan olan kohautuksella.  Saattaa koko olkapää irrota, vaikka aikomus olikin aivan päinvastainen. 

Englanninkielisillä sivuilla on jo valmista materiaalia Venäjän historiasta, ei ehkä ihan oikeaoppista, mutta hieman erilaista ja omaperäistä tulkintaa asioista kumminkin.

 

 

 

 

 

©2021 Heikki K. Auvinen - Development Consultant - Asumer Oy